Zranienia

Raną nazywamy każde przerwanie ciągłości tkanek wywołane przez czynniki mechaniczne, chemiczne lub termiczne. Wśród rolników najczęściej zdarzają się rany spowodowane przez czynniki mechaniczne. Rany te dzieli się na tłuczone, cięte, rąbane, kłute, szarpane i kąsane. Z ranami wiąże się niebezpieczeństwo powikłań, których rozmiary zależą od stopnia uszkodzenia ran^ oraz od ewentualnego zakażenia. Poważnym niebezpieczeństwem zranień jest krwotok, pojawiający się wówczas, gdy narzędzie uszkadzające tkankę uszkodzi jednocześnie naczynie krwionośne. Uszkodzeniu dużego naczynia krwionośnego towarzyszy duży upływ krwi, grożący niekiedy śmiercią. Śmiercią także zagraża powstałe w ranie zakażenie. Może ono spowodować zgon chorego nawet po upływie kilku tygodni lub miesięcy już po zagojeniu się rany pierwotnej. Mamy wtedy do czynienia z tężcem. Najgroźniejsza jest rana szarpano-tłuczona, która powstawać może np. na skutek upadku z drabiny, w wypadkach ulicznych (podczas potrącenia przez pojazd mechaniczny), a także po ukąszeniu przez psa. Bardzo źle się goją rany zanieczyszczone ziemią i pyłem ulicznym, w których znajdować się mogą wszelkiego rodzaju zarazki (m.in. tężec).

Comments are closed.