Na stół Wigilijny

 Potrawy wigilijne są to tradycyjne, charakterystyczne potrawy, które przygotowywane są na wieczerzę wigilijną. Są to potrawy, które są przygotowywane przez każdą kobietę. Potrawy wigilijne to przede wszystkim kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, barszcz czerwony, uszka, zupa grzybowa, sos grzybowy, krokiety z kapustą i grzybami, śledzie, karp, ryby pieczone, ryby duszone. Dania, które przygotowywane są na wigilię nie powinny zawierać mięsa.
Są to dania postne. Potrawy wigilijne są to potrawy, dzięki którym każde święta są ciekawsze, piękniejsze, klimatyczne. Dawniej obowiązkowe było przestrzeganie postu w tym dniu. Teraz uległo to zmianie i w wigilię można jeść już posiłki przygotowywane z mięsa. Wielu ludzi jednak nadal nie uznaje tej zmiany i przygotowuje wigilię w dawny sposób. Potrawy wigilijne są charakterystyczne dla wieczerzy wigilijne. Są to potrawy tradycyjne dla tego dnia. To właśnie przy tych potrawach rodzina spotyka się przy wspólnym stole.

Comments are closed.